Wednesday, February 15, 2012

PERKONGSIAN BERSAMA (Khutbah Terakhir Rasulullah SAW)


SUMBER DI AMBIL DI mynewshub


Rasulullah SAW atau nama sebenarnya Muhammad bin Abdullah bin Abdul Mutalib merupakan pesuruh Allah yang terakhir dan nabi yang diutuskan kepada umat akhir zaman.

Sehingga kini, Muhammad SAW telah dinobatkan sebagai ‘insan kamil’ (manusia sempurna) dan diiktiraf dunia sebagai individu paling berpengaruh sepanjang zaman.

Sebagai umat Baginda, penulis rasa terpanggil untuk menyiarkan pesanan terakhir khutbah Rasulullah SAW yang disampaikan di hadapan para sahabat dan muslimin ketika itu di Lembah Uranah, Gunung Arafah pada 9 Dzulhijjah, tahun 10 Hijrah.

Ia memandangkan Baginda SAW ada memesan agar khutbah terakhirnya itu disampaikan kepada mereka yang tidak dapat hadir di situ ketika ia disampaikan dan sudah tentu ada hikmah yang terselindung di dalamnya untuk dikongsi bersama umatnya yang tidak berkesempatan untuk bersua muka dengan kekasih Allah itu.

“Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.

Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah yang suci.

Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada Pemiliknya yang berhak.

Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi.

Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu.

Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu.

Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia.

Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu.

Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.

Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.

Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah,

Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMu”.

Semoga kita semua umat Islam mendapat hidayah dan segala rahmatNya melalui khutbah terakhir Rasulullah SAW ini. Wallahua’alam.

Oleh: ZAMZUKHAIRI NOORDIN

No comments:

Post a Comment